champinjonsoppa

du vet sån där pulversoppa med champinjonsmak,  bläääääääääääääääääääääääää
mycket enklare att göra själv
du tar en burk champinjoner, tar bort spadet, mixar dom tillsammans med sojamjölk och lite sojagrädde, kryddar med salt och peppar och vad du nu vill ha i, sen värmer man soppan och späder med vatten om man vill ha den tunnare. låt sjuda några minuter och sen är den klar, ätes gärna med egenbakat bröd med frukt och nötter i.

storhandling

ja, idag har jag storhandlat, och tänkte att jag skulle börja hålla koll på vad jag egentligen köper ,så jag tänkte att jag skriver ner vad jag handlar här så har jag det samlat nånstans sen, men jag tycker jag fått med bra mat hem den här gången, och mycket bra om man jämför med pengarna jag lagt ut :)

först avhandlar vi de mindre bra sakerna:

lantkorv (typ falukorv) 2 st 800 gram för 12.45 kr styck ( men det är hundmat, hon for lite grann i sitt torrfoder och det där
                                                                                                   räcker hur länge som helst)
ost, kvibille prästost 17 % ( dom hade extrapris) men det är gott ibland med ost på nybakt bröd
sojadryck, naturell, go green,  jag köpte en för att jag ska ha till min chailatte, annars får jag ta och göra egen sojamjölk
tofu, marinerad   vill bli bortskämd lite granna ibland jag också :) men det är supergott med tofu
messmör, på tub,  ska prova ett av grötrecepten, men annars är inte messmör nån höjdare sådär tycker jag, jo när det gäller järn då kanske, men det finns bättre.

så , det var väl det som var lite ohälsosamt eller onödigt egentligen.

sen handlade jag kryddor också, kardemumma,  mynta och malda nejlikor,  nu kan jag göra min chaigröt :)
sen handlade jag en färsk myntabuske också , på en annan affär efteråt. den ska planteras med de andra kryddorna

sen lite burkmat:
champinjoner på burk 4 st  ( enkelt att göra soppa på, mixa med sojamjölk och sojagrädde, salt å peppar, värm, ät )
majs på burk,  3 småburkar
en burk bondbönor, bruna, ska prova vad det är för nåt, dom hade torkade bondbönor också men jag får läsa på mer om
                                                först
tonfisk på burk i vatten,  4 st, extrapris,  enkelt att ha hemma, men inte för ofta, innehåller mycket salt.
matlagningsgrädde , soja tofu light eller vad den heter, supergod
annanas på burk, till mitt djungelmos

sen annan mat:

frysta blåbär
valnötter
cashewnötter  (  nötter att ha i bröd , båda sorter)
oliver gröna
pumpakärnor halvt kilo, billigt, räcker länge, gott i bröd och i gröt
torkade osvavlade aprikoser,  ett måste i mitt kök
torkade dadlar, ska smaka hur dom smakar
rågflingor, krav
fyrkornskross,  göra gröt av enligt  ett recept i grötboken jag köpte från frälsningsarmen
linfrön 1 kg, storpack, räcker lääääääääääääääääänge,
äppelcidervinäger
zucchini
spagetti
jäst 2 paket räcker ett tag
sen hittade jag apelsinblomvatten,    jippi !   nu ska här experimenteras :)
choco tea aztek,  te gjort på kakaobönskal,  supergott
färsk vitlök


allt detta fick jag för 652 kr


sen har jag natuerll yoghurt och mjölk hemma, och bönor och linser av alla de slag, couscous, quinoa, ris, pasta, mjöl av alla de slag och färsk frukt och grönsaker.

så det blir inte så mycket mer att handla den här månaden.

mjölk, yoghurt, jäst, frukt och grönt kommer jag handla , och möjligen nåt annat smått om jag ska göra nån speciell maträtt.

tofu biffar

så nu har jag försökt mig på att göra tofubiffar också, nåt fullständigt recept lägger jag inte ut för dom vart inte helt lyckade lite väl torra tyckte jag men kan bero på att det var min hemmagjorda tofu också.
men såhär gjorde jag ungefär:

tog tofu och hävde i en skål ( den var redan söndersmulad från början) sen blötte jag lite trattkantareller jag har torkade och klippte ner dom i bitar i tofun, hade sen på skogskryddning och sojamjöl och sojagrädde blandade dessa så det blev en smet på nåt sätt och sen formade jag biffar som jag stekte i olja.
jag hade spagetti i kylskåpet så den värmde jag och sen gjorde jag snabbt en sås till på sojagrädde och vitt vin och ekologisk soja och salt och peppar. blev ändå väldigt gott men inte riktigt som jag ville ha det med allt i konsistensen.

javisst ja, jag hävde i lite färskt kryddgrönt också som jag köpte idag, salvia, rosmarin och citronmeliss.

 


som ni ser så har jag fattat hur man laddar upp bilder nu ( eller snarare hittat kabeln till kameran)

ja, jag gillar kryddor som sagt och tänkte att jag skulle dela med mig av min kära kryddhylla här ovanför också.

kruk-mat

haha, nu har mitt matimperium börjat starta rejält.
dom hade färska ekologiska kryddväxter på rea i affären idag, så nu har jag köpt hem några och ska plantera om.
måste bara berätta att jag  lyckats få kruksallat att överleva också, får se om det tar sig, dom brukar vara ganska slut när dom kommer till affären men vi får se.


janssons sill och rotfruktsfrestelse

jag gillar janssons frestelse förutom ansjovisen i den. jag hade en burk sill med anjoviskryddning hemma i kylskåpet och en massa rotfrukter som behövdes lagas till snarast så det blev:

rotfruktsfrestelse med sill och dillig kaviarsås:

1 liten palsternacka
1 liten bit rotselleri
2 morötter
2 stora potatisar

riv allt grovt, jag har turen att ha en maskin som gjorde jobbet åt mig.

sill med ansjoviskryddning ( finns billig stor burk med hel sill från coop , som jag använde)

blanda i sillen klippt i bitar

en halv gul lök
1 dl matlagningsgrädde
2 dl minimjölk
2 msk kaviar
massa dill finklippt
salt
peppar
koriander
senapspulver
andra kryddor om ni känner för det


hacka löken i småbitar, fräs i smör och häll sen i grädde, mjölk och kaviar, låt koka upp, häll i dillen och kryddorna, blanda med resten av sakerna och häll i en ugnsfast form.

in i ugnen typ 40- min 1 timme  på 200-225 grader.

jag gillade inte sillen heller, men jag älskar den innan den åkte in i ugnen, så nästa gång gör jag nog rotsaksgratäng med sill breved, men för er som gillar den klassiska janssons frestelsen kommer älska den här varianten.

eurovisionsfestivalen- mina favoriter

hittils så gillar jag : 

semifinal 1    12 maj

sverige , of course :) fransmännen blir nog glada att sveriges bidrag sjunger refrängen på franska
belgiens bidrag, copycat- rockabillystil,  hoppas bidraget får vara med där en seriefigur är med.
portugal-  otroligt vacker tjej  som sjunger med passion
israel möjligen- deras refräng "there must be another way" skulle vara vinnande om dom sjunger om att sluta kriga
            men jag förstår inte deras verser så det kan lika gärna handla om nåt helt annat, och i så fall hejar jag inte på dom
island- wow, vilken tjej, vilken röst,  härligt avslappnande låt , låter lite som the corrs, skön i allafall

semifinal 2   14 maj :

polen- underbart om man kollar på allt runtomkring också, lite lamt känns det, men jag älskar ballerinaparet, pianotagenterna som rör sig i bakgrunden och kören ala en värsting till syster (glömt vad musikstilen heter)
slovakien-  häftig låt
estland- ett gäng vackra kvinnor som spelar stråkinstrument och sjunger fint

bidrag som går direkt till finalen:

UK- mm, inte min typ av sång, men jag tror dom går långt, låter proffesionellt,


roliga bidrag:
norge- är det en  låt eller pratar han mer typ, men gillar dansarna, påminner om en lokal grupp i hälsingland som dansade folkdans och uppträdde med det, oviga hette dom.
danmark.- låter som att sångaren har bitit sig i läppen och sjunger med stängd mun
croatien-  falsksjungade paret nummer 1, hur lyckas dom ens att inte få rena toner?

om man ser livevideon med bidraget från slovakien  så kan man hela tiden se procent på hur många som röstar på dom, varför kan man inte göra det här i sverige, i nåt program? skulle deras telefonnät vara så mycket mer utvecklat än vårat?

vill ni se alla bidragen har den här bloggen länkat till dom med info om tävlingen osv. :

http://www.escpanelen.info.se/

ibland är enkelt helt bäst, lat pasta med röra

ibland orkar man inte krångla till maten, även om jag gillar det för det mesta.
så idag blev det enkel mat, god och mättande

Lat Pasta Med Stekt GrönsaksOchBönröra

pasta,  koka
riv 2 morötter
finhacka en gul lök
i stekpannan med grönsakerna tillsammans med
lite olja
häll på vitlök av nåt slag, lata jag tog vitlökspulver (färsk är godast)
lite kebabkrydda
salt och peppar
häll i en lite burk bönor ,jag använde röda kidneybönor (dom som stod närmast)
stek ett tag till, häll i
en lite uns med grädde eller nåt sånt, jag hade ekologisk matlagningsgrädde
värm upp och ta av stekpannan från plattan när du känner att du orkar och häv upp pasta i en tallrik och häll över röran, ta en sked sätt dig och ät, mumsa och njut av att du kom så enkelt och billigt undan!

citronkyckling med oliver

när jag var hos syrran sist gjorde hon en jättegod rätt.

en påse med kycklingben, vilket som du gillar bäst, går att ersätta med tofu om man marinerar den i såsen innan ugnen
en hel ekologisk citron ( viktigt att den är ekologisk eftersom skalet ska användas)
2 dl gröna och svarta oliver ( gärna kalamataoliver, eller andra "riktiga" svarta oliver, inte sådana äckliga som har färgats för att bli mer svarta)
1 halv purjolök eller 1 lök
1 grön paprika

marinad/sås:
2dl vitt vin
1 dl vatten
lite olivolja
lite kycklingfond( om  man har egengjord hemma är det bäst) annars nån buljong som inte innehåller skit
torkad timjan eller färsk om man har det
salt å peppar

skiva citronen och blanda med sakerna på en ugnsplåt, ( man kan marinera köttet/tofun innan om man vill)
225 grader i ugnen 40 minuter kanske , beror på hur stor kycklingen är, ta ut och kolla att det inte är rosa invid benet. tofun blir bra på 40 min.

gott med tex ris till,  ( och roligt nog drack syrran och jag ett glas rött till)

grekisk pyttipanna

som jag lovade kommer här receptet på grekisk pyttipanna, den görs gärna över 2 dagar, eller att man lägger i marinad på morgonen om man ska göra rätten på kvällen.


Marinad :

1-2 pressade vitlöksklyftor

0,5- 0,75 dl olivolja

1 tsk sambal olek

1 msk soya

Strimla ca 500 g  fläskfiléer el. kycklingfile  el. sojagrytbitar (blötlagda)  och lägg i marinaden över natt eller dag.

Smörj en långpanna och lägg i:

ca 0,5 kg  potatis i klyftor (ska täcka botten) - salta över

Ställ in potatisen i ugnen, 220 grader i 10-15 minuter. Ta sen ur pannan och strö över köttet och marinaden, 1 röd och 1 gul paprika i strimlor och 1 halv gul lök i strimlor.

Överst lägger du körsbärstomater och en burk fetaost i små kuber. In i ugnen igen i ca 35-40 minuter till. Serveras med kall sås och en vanlig sallad.

Kall sås:

2 dl turkisk yoghurt

2 msk majonäs

1 pressade vitlöksklyftor

2 tsk italiensk salladskrydda

lite pressad lime

 

 

 

italiensk salladskryddor innehåller kemikalier oftast, så kan man hitta en naturlig sådan eller göra den själv är det bästa.

 

jag brukar även ha i sötpotatis samtidigt som potatisen, och ibland morötter , är säkert gott med andra rotfrukter också.

 

men annars är den här rätten riktigt god bjudmat! har uppskattats av alla mina gäster


istället för socker

jag har experimenterat lite med vad man kan ha istället för socker, och har hittat några bra saker, kommer även att fortsätta experimentera.

här är några saker jag använder istället för socker:

ingefära
rosenvatten
kardemumma
rent vaniljpuvler (äkta)
agavesirap
frukter frysta, färska och torkade

sen så att ha råsocker istället för vanligt socker, men först ska jag göra slut på sockerförådet hemma, synd att slänga känns det som för en fattig student, lol



Bästis Annanaspaj

så nu är jag hemma hos mamsen och familjen, och det första som händer när jag kommer innanför dörren är att jag blir beodrad att göra annanaspaj, och jag som inte gillar annanaspaj , det är så sött och sliskigt, för sött alltså.
men eftersom jag ändå måste göra den tänkte jag att jag lika gärna kunde förbättra receptet och smaken på den till mindre söt.

Bästis Annanaspaj

pajskalet

3 dl vetemjöl
150 gr smör
1/2- 1 dl socker , jag föredrar en halv om man ska äta glass eller vaniljsås  till och 1 dl om man ska ha grädde till.


fyllningen

1 mellanstorburk krossad annanas
2,5 dl turkisk yoghurt eller creme fraiche
2 ägg
2 tsk vaniljpulver ( av riktig vanilj, finns på coopaffärena har jag sett, en lite burk med svart pulver, smakar mycket bättre än kemisk vanillin eller vaniljsocker)
2-3 tsk rosenvatten
torkad eller färsk mynta
ingefära pulver
limejuice, lite grann bara typ 1 msk
socker

gör pajdegen och tryck ut den i en form

blanda ihop fyllningen,  häll i limejuice och smaka sedan av med socker hur söt ni vill ha den, jag föredrar fyllningen lite mera frisk i smaken som en kontrast mot det söta pajskalet och jag föredrar att äta den med vispad grädde, som rundar av lite.

så , jag har provsmakat den nu, och jag gillar den jättemycket, får se om min kräsmagade familj godkänner den också :P


skriver en lite påminnelse om att jag ska lägga in receptet på en jättegod middag som syrran gjorde idag och som jag brukar göra:

grekisk pyttipanna

pizzaäggröra

var lite hungrig nu på småtimmarna och kollade i kylskåpet vad det fanns för smaskens att äta, och hittade ägg, som går ut idag, så jag bestämde mig för att göra äggröra. Den blev supergod och smakar verkligen som pizza.

pizzaäggröra

ägg
mjölk
fransk senap  typ dijon-senap
riven ost
salt
svartpeppar
lökpulver
cayennepeppar(bara litegrann)
oregano, massor av oregano
soja om man vill det( färgen blir inte lika fräsch med soja i, men mycket godare :D )

vispa ägg och mjölk och kryddor och häll i den rivna osten, sen hettar ni upp en stekpanna och häller smeten däri, jag brukar göra snabb äggröra, inte så som ska ta hur lång tid som helst på sig, så jag brukar ha het panna och sen så tar jag en stekspade och drar med den längs botten ganska snabbt över hela botten på stekpannan så inte äggsmeten bränns vid utan bara koagulerar,  sen när det är lite vätska kvar och äggröran ser krämig ut så är den klar, blir den mer fast och gummiaktig har man haft den på för länge, god ändå men inte lika krämigt härlig i munnen :)
smacklig måltid!

jättebra att göra om man inte orkar fixa pizza :)

får ta och tillägga också föresten att tomatfröna torkade ut innan jag kom på vad jag kunde göra med dom, så det får bli en annan gång.

ett gott pannbröd med pepparkakssmak

jag gjorde mat åt en klasskompis igår när vi satt och skrev c-uppsats och det blev väldigt gott så jag skriver ner receptet här:


pannbröd typ pepparkaka
   4 små pannbröd som passar en sån där liten stekpanna

1 dl mjölk
2,5 dl mjöl ( vete använde jag) plus mer till utbakningen
1 msk olja eller mer
sen har jag hittat en påse med pepparkakskrydda som jag hade i lite av
en skvätt sirap
salt

baka ihop degen, och dela i 4 delar, är degen kladdig är det bara att ha på mjöl när ni kavlar ut den till små runda platta kakor, som man sen steker i en torr stekpanna, borsta av överflödigt mjöl innan ni har i brödet i stekpannan.
stek tills den inte ser degig ut längre och börjar få lite färg, stekpannan får gärna vara het, mina bröd brukar bli bättre ju längre stekpannan varit på. eller snarare ju fler jag gräddar, så gör jag många så är sista den bästa och jag undrar alltid varför jag inte gjorde mer smet  :)

och tro mig, dom här bröden går åt otroligt fort!

min favoritgröt

tänkte dela med mig av receptet på min favoritgröt som jag ofta äter till frukost, håller en mätt långt in på dagen,  så där gott mätt.

gröt

1 dl havregryn
några torkade aprikoser klippta i småbitar
en lite näve russin
en stor nypa solroskärnor
lite vetegroddar
2 dl vatten
ingefära
kanel
salt
sen brukar jag har i nån annan krydda som variation,  väldigt lite av den, tex jalapenopeppar eller koriander

antingen kokar ni den eller så gör ni som jag (när jag är lat) och micra den i 3 minuter ( inte 2 som det står på paketen , gröten blir så vattnig då)

när gröten är klar har jag på min egen fruktpure

man kan purea olika frukter:

den här brukar jag har

1 burk annanas i sin egen juice ( en mellanstor)
1 banan
(mango passar och bra i den här blandningen, men de thar jag oftast inte hemma)
lite pressad citron eller lime för att inte bananen ska bli brun
 bara mixa och så kan man ha det som sylt på fast mycket mer av det goda
en burk annans och en banan räcker i 3 dagar för mig

och sen brukar jag har på naturell yoghurt 

klart!


äppelkräm på vanligt vis

igår provade jag att göra äppelkräm på vanligt vis, med potatismjöl ,  det är jättegott när man gör rabareberkräm på det viset, men äppelkrämen, najeee,  kommer nästa gång göra den med havregrynen igen.
gjorde även en väldigt god böngryta med squash-spaghetti igår, kommer recept och förhoppningsvis bild på den senare idag, om jag hittar kabeln till datorn.

frön som groddat sig inne i tomaten

när jag lagade middag idag så skar jag upp en tomat och fick se något grönt inne i den och tänkte att hur fasiken kan nåt mögla inifrån. Men det visade sig vara groddar som kom från 4 kärnor, så just nu har jag dom liggande på ett fat med vatten tills jag kommer på hur jag ska så dom på rätt sätt, tänkte försöka odla upp dom så mamma kan ha dom i växthuset i sommar, fast det kanske inte går om det är frön från en enda tomat, man ska ju pensla blommorna med varandra på något sätt har jag läst, ungefär som med squashplantor.

sen har jag varit på bokrean och hittade 2 böcker, 

stora fisk och skaldjursboken ,   kan behövas om jag ska börja lära mig laga fisk

kokkonsten av anne willan-  en bok med kunskap om teknik, råvaror och redskap för att laga mat,

en väldigt intressant bok som jag kommer ha stor nytta av,  tex hur man använder ingefära, hållbarhet eller tex pepparrot, hållbarhet på senapspulver ,  hur man benar ur en kanin och att det finns en metallmandolin man kan skära grönsaker på, vilka egenskaper grönsaker har, hur man hackar lök som kockarna

ja det är lite som en kockskola i boken, där man lär sig samma sak som kockarna gör.


sen har jag köpt en skrivare- har till och med lyckats få igång den, efter stor besvär ( råkade spilla ut en hel mugg med te på golvet nära alla datakablar.
väldigt fin skrivare, liten och behändig verkar den vara , jag kan skriva ut många sidor, vilket kommer behövas eftersom jag skriver min c-uppsats för tillfället.

äppelkräm på väldigt eget vis , hehe

ja, idag har det blivit äppelkräm till middag,  till lunch åt jag fiskgrytan från igår fast utan ägg, men det var också gott.
jag hade ett äpple jag tänkte jag skulle göra nåt med, och tänkte att äpple kanske är mildare om man tillagar det först, så jag tänkte jag kokar äpplet på nåt vis och så hittade jag recept på kräm.
men det blev inte som receptet alls :D
jag hade ingen kanel så det blev en promenad med hunden till affären ( var fasiken har min kanelburk tagit vägen? bara puts väck från köket).

och så hem igen och så började jag laga krämen, kokade äpplena mjuka och så skulle jag reda sen med potatismjöl, men hittar inte det , och jag orkar inte gå tillbaka till affären igen, så jag letade igenom hyllorna och tog tillslut lite havregryn att reda med, och det blev bra :)

äppelkräm ala emma

ett stort äpple i bitar, kärnhus borttaget.  (1/2 liter om man häller bitarna i ett mått)  rek ej granny smith äpplen
1/4 dl socker
vanilj ( jag har en burk med malen vanilj, ekologisk, ganska ny, verkar finnas i de flesta affärer, supergod inte alls som
             det äckliga vanillin eller vaniljsockret)
kanel
ingefära
4 dl vatten
 en halv näve havregryn
knäckebröd

mät upp vattnet i kastrullen, häll i kanel, ingefära och vanilj efter smak. koka upp och häll i äpplena , koka mjuka, jah brukar koka tills dom mosar sönder sig själva lite om man rör runt med en slev, häll då i havregrynen och låt koka ihop lite till och rör om, häll upp i en skål och krossa/ smula över knäckebrödsbitar och lite mjölk ellet grädde till.

ät och njuuuut!   det gjorde jag, kommer göra den här med havregryn istället för poatismjöl, och desutom fick man lite protein i också.

men jag fyllde proteinbehovet genom att äta en tallrik onaka fil innan, så nu ska min mage må bra :)

hade en kompis på fika här igår kväll, och oj oj vad jag vräkte i mig,   ekologiska kakor, torkade fikon och aprikoser och solrosfrön, och sen åt jag ett paket med vitlöksalami och drack en liten flaska med päroncider( non alco) och det har jag märkt av idag att man fått betala för nöjet.  sov sämre i natt så jag vaknade 2 timmar senare än vanligt och har varit energilös halva dan, skulle lätt ha kunnat gå och lägga mig igen. skönt att få lite bekräftelse på att maten har sån påverkan på en. så nu borde jag må bättre imorgon igen :)  vill ut och gå då !
       


torkad citron

ja tänkte tillägga också, köpte en påse med ekologiska citroner , har tagit skalet och torkat det , så nu har jag torkat citronskal, men får fundera om jag vill använda det till citronpeppar eller inte.

men citronen skar jag i skivor och pressade dom i en tillbringare och hällde på vatten,  sen kom jag på den smarta iden att dricka jordgubbssaft och använda citronvattnet, som vatten, åh jiiiseeees vad gott det blev,  min första kulinariska orgasm i gommen var det.

sen när man använt citronen klart och den är ganska urvattnad, lägg den i en tallrik med vatten och ställ in i micron och micra i en sådär 5-10 min,  sen är det bara att torka ur micron och den är skinande ren ,  behövs inga kemikalier för att få ren den :)



lyxig gröt

måste bara dela med mig av ett recept på en god gröt jag åt igår.

vanlig havregrynsgröt i mikro gjorde jag,  fast la i bitar av torkad aprikos, solroskärnor och ingefära-pulver.
sen hittade jag en barnmatsburk i kylen, som heter djungeldesert, den hällde jag på den färdiga gröten och sen hällde jag på yoghurt ekologisk 3%, och blandade allt det ,  åh vad gott.

har tänkt att man borde kunna göra djungeldesert själv,   mixa ananas på burk, banan och lite mango eller nåt sånt och hälla på istället för sylt.

jag åt gröten med 2 ägg och ett torkat fikon till efterrätt,    stor portion och väldigt mättande och kaloririk, men så hade jag varit ute och gått i 11 km innan det också.
hunden fick en stor fin bit fläskkarre med potatismos och ett kokt ägg, ville inte ha det förrrens jag kom på felet,  potatismoset var för löst så det blev kladdigt för henne att äta ur en skål, så jag klickade upp maten på en flat tallrik och då åt hon med god aptit.

jag hoppas att vädret antingen blir väldigt varmt så snön smälter fort, eller att det håller sig kallt så det inte blir tö, jag skulle behöva gå ut och gå i gympaskorna istället för mina små söta barnstövlar,  men tyvärr är inte gympaskorna vattentäta. och hundens tassar gillar inte kallt blötväder, det bildas is under tassarna och mellan trampdynorna, aj aj.

kanske kan ta ett styrketräningspass imorgon istället för promenad så mina hälsenor får vila lite.
 

ekologisk fiskgryta

har provat att göra en fiskgryta enligt ett recept ur en ekologisk kokbok, ändrade receptet lite, tyckte det var alldeldes för mycket fisk och för lite curry och ägg i den.

2 port fiskgryta (plus lite till hunden)

en liten purjolök  
2 tsk curry minst, fick krydda mer efteråt
2 morötter
3 potatisar
300g vit fisk
4 ägg hårdkokta
persilja hackad
2,5 dl matgrädde
3 dl grönsaksbuljon ( ni kan ha fiskbuljong istället om ni gillar skarpare fisksmak, det gör inte jag)
peppar
salt
100 g räkor skalade

stek strimlad purjolök i smör och häll i curryn, stek lite till
häll allt i en gryta och häv i morötter och potatis i bitar/skivor, häll på buljon och grädde
låt koka tills potatisen och morötternaär mjuk/ al dente om man känner för det 12- 15 min kanske,
krydda med peppar och salt och mer curry om det behövs det, häll i fisken som är i bitar och koka kanske 4 min, eller tills fisken har blivit färdig ( själv kokade jag över den så den smälte ihop med såsen lite, men det blev gott ändå, jag kollade inte klockan)
ta av kastrullen från värmen och häll i räkorna och persiljan och låt stå nån minut så räkorna hinner tina, om dom nu varit frysta, häll upp i en tallrik och skiva ner ägget i icke symetriska bitar och häll över fiskgrytan och sätt dig ner och ät och njuuut!
mums var den :)
hunden gillade den också, förutom äggvitan och morötterna.

RSS 2.0