lever grytan

igår gjorde jag lever, otroligt för att vara mig. jag har alltid vägrat äta lever hemma, jag har inte gillat den skarpa smaken och konsistensen på den, smulig och torr. men jag tänkte ge det en chans igår när jag ändå stekte lever till hunden, hon är galen i lever. så jag kollade i min underbara bok kokkonsten hur man ska steka lever för att den ska bli bra och så gjorde jag som så, jag tror mamma steker levern för länge. den ska vara rosa inuti och äter man den då så är den nästan krämig i konsistensen istället och den där skarpa smaken har inte hunnit komma.

så om nån vill ha receptet kommer den här:

lever
skär levern i skivor, ta bort hinnor om ni kan annars får ni spotta ut dom sen.
stek levern i smör, 1 msk till 200 g lever.
jag hade 400 g lever, 300 g till grytan och 100 g till hunden.

vänd levern och stek på inte för varm värme, man kan kolla att levern är klar genom att peta på den, och då ser man om det kommer vätska ur den, det ska komma droppar men inte mörkfärgade och levern ska inte ha blivit gummiaktig, då är den stekt för länge,  jag tog en bit då och då och skar mitt itu och kollade hur det såg ut, och kollade spänsten på biten innan och hur mycket vätska som kom ut när jag petade innan jag skar itu den, ett bra sätt att lära sig hur det ska vara.

sen kokade jag ris samtidigt,  gärna paraboiled ris,  jag hade änglamarks ekologiska. 1,5 dl okokt till grytan var lagom.

och när jag stekt klart levern, så hällde jag i en burk champinjoner istället och lät dom steka sig ett tag och sen hävde jag på en burk krossad tomat och en skvätt vitt vin och lite matlagningsgrädde.
och så hade jag på 4 kryddor och lite salt. när det inte var lång tid kvar på riset och tomatröran hade sjudit ett bra tag så hävde jag i leverbitarna i grytan och lät dom sjuda med lite grann, inte länge, bara så dom värmdes upp och sen hällde jag i riset,  och rörde om allt och färdig att serveras , det blir jättegott,   kycklinghjärtan är gott att göra på detta viset också.

ananas chips

jo det glömde jag nämna i förra inlägget, att jag hittade ananaschips också, från svenska lantchips, dom har ju tidigare haft äppelchips, men har nu gjort ananaschips också, med lite solrosolja på, och gudars vad goda dom är alltså!!!

jag kan inte sluta äta dom, dom smakar underbart!

riktigt påskfynd

eller gult fynd i allafall

var och handlade på willys idag, och dom hade fryst mango i bitar  300 gram för typ 16-17 kr. riktigt mumsigt
och sen hade dom fryst rabarber också, jippi, här ska lagas rabarberkräm och rabarberpaj.

sen en sak,  har ni tänkt på att bacon som är så fett, inte är billigare än annat griskött, snare tvärtom. billigaste jag hittade idag, gick på 54 kr /kg, och då är det väldigt billigt, på coop och såna affärer kan priserna ligga på 80-90 kr kilot.
och på samma affär idag köpte jag nötfärs för 60 kr kilot. baconet är 6 kr billigare per kg, och du får såå mycket mer protein i nötfärsen per kg.

är vi inte rovdjur? är vi inte djur?

har funderat på det där med varför det är så svårt för en del att acceptera att människor också är djur.

här nedan har ni en film om hur djur slaktas på halal vis i iowa.
halalslakt i iowa

här har ni en film om hur ett par katt rovdjur dödar en buffel
shetas hunting and kills

om man jämför dessa 2 filmer så finns det många likheter tycker jag

 så skulle jag välja att inte äta djur så är det inte av känslomässiga skäl för att det är fel av människan att döda djur, men man kan välja smärtfria sätt att döda djuren på det tycker jag, till exempel inte skålla levande grisar.



jag tror att skulle jag äta vegansk mat är det för att min kropp i så fall skulle må bättre av den maten, vilket jag själv i så fall skulle pröva och känna efter, jag tror inte en kost passar alla eftersom vi är olika byggda och tål ålika saker och mår bra av olika saker.

vad tycker du?

veckans utmaning

den här veckan har jag gjort en utmaning till mig själv, jag har börjat äta bra mycket med frukt, men grönsaker måste jag bli bättre på att äta, så nu ska jag ha grönsaker till varje måltid på nåt sätt.

och en påminnelse till mig själv:

sockerärter i skidor, är supergott, finns i frysdisken och ibland även i grönsaksdisken.

sen ska jag kolla runt i gävle efter sojafärs och andra sådana sojaprodukter , var man kan köpa sådana billigt, nån som har ett tips får gärna berätta :)

gott bröd

jag bakade idag och brödet blev supergott, halva limpan är redan slut och ninja tiggde hur länge som helst för att få några bitar till, lustigt en hund som gillar bröd.

ok, receptet jag utgick ifrån är egentligen bara en hänvisning till hur mycket av varje råvara man ska ha.

5 dl vätska
50 g jäst
13-14 dl mjöl, varav minst en tredjedel vetemjöl
2 tsk salt

men jag gjorde om det, halverade det och slängde det i en form.

nöt och russinbröd

1 bröd i en avlång brödform

25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten, gärna kallare än så istället för för varmt, varmare än så så dör jästen.

blanda dessa 2 så jästen löser upp sig

sen hade jag i
solrosfrön
pumpafrön
vetegroddar
hackade valnötter och cashewnötter
honung, 3- 4 msk kanske,   jästen äter upp en bra del av sockret
sesamfrön
linfrön
russin
1 skvätt olja

kryddor:
hade i färsk citronmeliss och rosmarin som jag rev i småbitar
lökpulver
paprikapulver
ingefära
pomeransskalspulver
senapspulver
torkad oregano


blanda dessa saker

sen har man i 2,5 dl grahamsmjöl, blanda
och sen 2,5 dl vetemjöl, blanda
sen blandar man degen och har i 1-1,5 dl vetemjöl till tills degen inte är så kladdigt längre och har blivit en deg,

ha bunken i rumstemperatur utan drag, och ha en kökshanduk över bunken
låt jäsa minst en timme,  jag hade den i 2 eftersom jag var ute och sprang under tiden den jäste.
peta gärna i degen under tiden, så den sjunker ihop lite, det är roligt :D
när den jäst klart,  pudra på lite mera mjöl, knåda  ihop degen till en boll och se till att den inte är så kladdig, inte så mycket mjöl, max 0,5- 1 beroende på hur mycket du hade i innan, men sen tar du och knådar den ett litet litet tag och släng sen ner den i en brödform, en sån där avlång rektangelformad en.  sätt den ovanpå spisen för jäsning, lägga på handduken och sätt på ugnen, på 225 grader.  låt jäsa en halvtimme eller tills du inte orkar vänta längre och in i ugnen i ca 30 min
du vet att den är klar när den fått hård skorpa och att när du tar ut den, skär med kniv längs kanterna så den släpper, vänd upp och ner, skaka på den så trillar brödet ur,  den har inte hård skorpa där formen varit, men knacka med knogarna på undersidan av brödet, låter det lite ihåligt och inte stumt så är bördet klart, låter det stumt in med det i ugnen en stund till.
rulla in brödet i handduken och låt svalna helt innan du packar in den i en plastpåse,  vänta ett tag tills det svalnat lite innan du skär upp brödet annars åker en massa vätska ut brödet och det blir torrt.

smaklig brödtid :D

RSS 2.0