margarin = farligt

hittade en uppsats idag som handlar om margarin vad det innehåller och dess påverkan på miljön,  
och jag kan säga att jag kommer inte att äta margarin igen och kommer undvika det i andra färdiga matvaror så gott jag kan.

här har ni en länk till uppsatsen :
 http://kolhydrater.ifokus.se/ShowUserFile.aspx?BinaryId=cc3a00d3-d215-4a90-9ddf-7eebf4823592

den uppsatsen är nåt alla borde läsa! skrämmande och chokerande,   jag har skickat ett mail till alla mina vänner om det också, nåt man borde upplysa så många som möjligt så de också kan få den informationen.
riktigt smör för min del nu

läste också en debatt om bregott, om det var bra eller inte,  det står rapsolja och smör på innehållsförteckningen tydligen, men rapsoljan kan ju vara processad, hm, får kolla vidare på det.

och sen så gjorde jag taco kryddblandningen idag: 

om ni tänker göra den så kolla upp de enskilda kryddorna så de inte är uppblandade med andra kryddor eller innehåller klumpförebyggande medel eller nåt annat skit.
jag hade svårt att hitta chilipulver som var rent, men hittade en av de många kända märkena på kryddhyllan i affären.

receptet:

1 msk chilipulver
2 msk spiskummin
1 msk oregano
0,5  msk salt ( salta inte maten om du har i salt i kryddblandningen, jag la i saltet för enkelhetens skull, bara att krydda)
1 kryddmått cayennpeppar
0,5 msk koriander
1 msk lökpulver
0,5 msk vitlökspulver
0,5 msk svartpeppar
0,5 msk socker

blanda kryddorna och   ca 3 msk av denna kryddblandning uppskattar jag som en påse taco krydda från affären.

kryddblandningar och kollektivt boende

Har provat att göra en taco kryddblandning, men tänkte prova den i köttfärsen innan jag skriver ner receptet.
Har hittat en hel del goda kryddblandningsrecept på nätet, skulle vilja ha torkat citronskal nu så jag skulle kunna prova göra citronpeppar också.
Men lite förvånad blev jag i affären tidigare idag när jag skulle köpa chilipulver, dom hade inte ren pulveriserad chili, utan det fanns bara med klumpförebyggande medel i, eller ihopblandad med andra kryddor. Ska kolla i nån större affär om det finns,  jag använde chiliflingor som jag malde i den här taco blandningen.   Skulle vara häftigt att prova blanda ner lite vaniljpulver i blandningen också, men det får bli för framtiden.

var inne och kollade på alternativ. nu,  jag är så sugen på att bo i ett trevligt kollektiv på landet nånstans i södra sverige.
Jag skulle vilja ha ett rum med stor yta på slätt trägolv där jag får plats att skapa saker, måla, sy, vara kreativ, lite som salen vi var i väldigt mycket när jag gick i gymnasiet, estetiska programmet inriktning teater. Vi hade en övning i början där vi blundade och kände oss fram i rummet, längs väggar och tak, utforskade ytorna och sen kollade på det och lärde känna varje liten tum av rummet så att vi skulle kunna vara avslappnade i det, och dom hade rätt , jag har nog inte varit så avslappnad nånstans som jag har varit i det rummet och på hela den gården, salen minns jag som gul, luftig och solig, solen värmde så härligt när den sken in på oss, och vi har upplevt så mycket däri, utveckling, lära känna oss själva, och om mänskligheten och varandra, att annorlunda inte är så annorlunda. Jag har nog tappat lite av den andan genom åren, det inre lugnet, the peace with myself.  Men första steget till förändring är självinsikt :)  är på väg tillbaka till den andan men i ny tappning. 

matlusta på ren mat

har funderat och kommit fram till att allt tjafs om vad man äter för att gå ner i vikt, hålla sig smal osv inte passar mig eller min logik.

fibrer-  fullkornspasta, ris osv,    vad åt folk innan det kom ut?   vanlig pasta,  mådde dom sämre? var dom tjockare än vad folk är idag?  Nej, dom var smalare,  det är idag som fetman sprider ut sig överallt.

lågkolhydratkost-  där man ska äta 70 % fett, det finns inga långtidsstudier på vilka konsekvenser sån mat ger, men det positiva jag hittar med det är att dom äter väldigt mycket ren mat, mycket färre e- nummer och en massa tillsatser som faktiskt inte är mat.

Jag kan dra upp en massa exempel på andra saker inom mattrenderna- men det jag vill komma fram till är, att folk förr i tiden inte åt en massa kemikalier , dom åt kolhydrater och gick inte upp i vikt för det,   dom åt också mindre portioner.

så jag vill börja experimentera för att få till renare mat .

var hemma hos mamma förra veckan och dom gjorde tacos och hon kryddade köttfärsen med tacokrydda på burk och jag frågade henne vad tacokyddan innehåller, det kunde hon inte svara på för hon kunde inte läsa så smått, så jag läste upp för henne,   först på ingredienslistan stod druvsocker,  sedan 19 % salt,   så det var åtminstonde 19 % druvsocker också,   så den burken som dom betalar svindyra pengar för innehåller minst 38% salt och socker,    har ni sett dom där druvsockertabletterna som man kan köpa och äta,  skulle ni vilja lägga ner en sån i eran tacoköttfärs? det är precis vad man gör om man kryddar med den kryddburken.  min syrra sa att hon har provat göra egen krydda men att det inte smakar samma sak , hon trodde det var sockret som gör smaken. Min tanke då, kan man inte göra egen krydda och lägga i socker om man vill det, krossa lite råsocker och det är bra mycket nyttigare än druvsocker som går rakt in i blodet. och desutom billigare.  Så jag har letat efter recept på tacokrydda och hittat en massa olika, så jag tänkte ta och experimentera mig fram för att få till en bra blandning, jag får återkomma när jag har resultatet.  
Sen skriver jag ner det här för att påminna mig själv,  semlor,    saffranssemlor med russinfyllning,  skulle vilja smaka nåt sånt så kanske man kan experimentera fram det senare :)

Välkommen till min nya blogg!

min väg till ren mat

hej, här tänkte jag skriva ner det jag lär mig om mat utan tillsatser av en massa e-nummer.
jag har börjat läst boken den hemlige kocken och förfärats av hur mycket skit rent ut sagt det finns i maten vi äter. Det jag har hunnit med hittils är att börja köpa en del torrvaror som är ekologiska och inte innehåller en massa e-nummer eller aromer. jag ska efter helgen börja baka mitt eget bröd, hårdbröd har jag hittat ekologiskt som bara innehåller mjöl, jäst och vatten och salt, wasas ekologiska. Slängde mitt gamla wasa fin råg, alltså varför behöver dom tillsätta emugleringsmedel till hårdbröd?

lite fakta om emugleringsmedel i bröd:

"Används ofta i så kallade bread improvers för att få rätt storlek på gasbubblorna och gör så att brödet kan hålla mer gas vilket gör att brödet blir större. Gör inkråmet mjukare och bromsar den effekt som gör att brödet känns gammalt. Mjukheten får konsumenten att tro att brödet är mer nybakat än vad det egentligen är. " (Den hemlige kocken av mats-eric nilsson)

jag har hittat en blogg som en tjej gör som gillar att baka bröd, bra sida att inspireras av och sen självklart min favoritsida nr 1: www.alternativ.nu där finns så otroligt mycket att ta del av, recept, fakta och en massa kunskap om självhushållning. det är nog en sida jag kommer återkomma till många gånger. kan varmt rekommendera den.

sen så lägger jag till 2 inlägg från min förra blogg som jag av privata anledningar inte fortsatte med.

den 8 november 2008

finska och ekologisk mat

har precis beställt den andra boken som mats-eric nilsson har skrivit om matfusket: Äkta vara : guide till oförfalskad mat. Sen beställde jag en språkkurs i finska och finsk-svenskt lexikon, har tänkt mig att äntligen ta tag i att lära mig finska något som jag velat göra länge, mina farföräldrar är därifrån men har inte velat lära mig så mycket finska. Funderar på att byta tillbaka till det efternamn jag hade när jag föddes också.
ska bli spännande att se vad böckerna har att erbjuda.
ska om några timmar åka hem till mamma och vara kaninvakt där i några dagar så jag får se vad för mat det finns att tillgå där, nåt som är utan tillsatser är älgköttet dom har i frysen i allafall, ska nog laga till nåt av det, var längesen jag åt det.

den 9 november 2008

proteinet

idag har jag ätit färsk ekologisk spenatpasta, saltå kvarns tomatsås med svarta oliver och kapris och ekologiska vita bönor från zeta. sååå gott.
Sen har jag köpt vikas knäckebörd, stenhällsbakat, och oj oj oj vilken skillnad jämfört med ugnsbakat knäckebröd, vilken härlig smak på vikas, men smakar det så kostar det, får bli en av lyxvarorna jag kan köpa ibland.

Är hemma hos min mamma och är kaninvakt över helgen, och dom hade ett paket köttbullar i kylen, jag har funderat på vad man kan äta för slags proteiner som är ren mat, men så kollade jag proteininnehållet i köttbullarna , 13 g/ 100 g. I pastan jag åt idag är det 11 g/ 100 g , så ingen fara, pastan och bönorna ger bra med protein.

RSS 2.0